Fylt brød
Fylt brød
Brød består av flere kornsorter og er en matvare bakt av mel. Helt siden begynnelsen av jordbrukssamfunnet, har brød vært en viktig og næringsrik del av kostholdet. Opprinnelig ble melet blandet med vann og stekt i glør eller på hete steiner som uhevet brød. Flatbrød og knekkebrød er eksempler fra i dag
Gjennom arkeologiske funn blant annet i Egypt, vet man at allerede for 5000 år siden også hadde kjennskap til hevet brød. Kneippbrødet er det mest bakte brødet i Norge. Jo grovere brødvarer desto rikere blir brødet på kostfiber, mineraler og vitaminer. Brød regnes for grovt når minst 50 % eller mer av melmengden er sammalt mel eller hele korn. Vanlige tilsetninger i brød er diverse frø, som sesam eller solsikkefrø.
Deigen, nok til ett brød:
- 2.5 dl hvetemel
- 2.5 dl sammalt rug, finmalt
- 2.5 dl vann, ca 30 grader
- 1 ss rapsolje
- ½ ts salt
- 1 halv pakke tørrgjær
Vi blandet mel og tørrgjær sammen i en bolle og tilsatte lunket vann. Deretter hadde vi i olje og salt og eltet vi deigen i nøyaktig 14 minutter da gluten sitt nettverk er på sitt beste. Så la vi et rent håndkle over deigen og satt den til heving i en time på lunt sted.
Fyllet:
- 50 g fetaost
- 80 g cherrytomater
- 2 kokte egg
- Krydder etter smak som: oregano, timian, rosmarin og hvitløk
- Flaksalt på toppen

Vi kokte egg, delte tomater og smuldret osten. Fyllet la vi utover den kjevlede deigen som bildet viser. Vi rullet brødet vårt sammen og satt til etter hevning i 30 minutter.

For ekstra smak valgte vi å pensle brødet med eggeplomme og strø Maldonsalt over. Stekes ferdig på 180 grader i ovn i ca. 40 minutter.
Pris per brød ca. 25 kroner.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!